Defense Interview Questions

1.)Why do you want to join defense?Ans-If you are appearing in their first interview, this question is the most expected question. So you need to prepare your answer carefully. The answer of most candidates are they want to serve for the country or the uniform makes them feel proud and for some candidates says money is also motive behind joining Indian Armed Forces.

2.)Your surname is different. Why is it so?
Ans-Interviewer just want to check your confidence level. Sometimes, a candidate’s surname is different. So prepare a good answer for this question.

3.)Where the Headquarters of Staff Selection Commission is located? 
Ans-New Delhi, India

4.)Why did you give first preference as Army / Air Force / Navy?
Ans-Most common question asked by the interviewer to the candidate why he has preferred Army,Airforce or Navy and not any other service.Arts and commerce field candidates can easily give reason for the question but for science background candidates it becomes slightly tough to answer.


5.)Will you come back again for SSB interview if you fail this time?
Ans-During the personal interview the interviewer may also ask this question.At thet time don’t be nervous or demoralize that the interviewer directly want to fail you.He/She just want to check your personality level.In your answer if you say “No” without any reasonthis will cause a wrong impression on your personality and also a reason of your rejection.

6. )Why should we hire you?
Ans-It is most asked question in the interview, so prepare answer for this question according to your capability, strength & skills. Don’t show over smartness in this question.

7.)What is the role of defence forces in our country?
Ans-This Question is mostly asked in SSB examination,In which many of the candidates are of 12th class and they don’t have any knowledge about it.So for a best impression candidate need to know about the organization details before appearing the interview.

8.) What are you doing after completion of the graduation?
Ans-In the question, interviewee gives a tricky answer by which your answer did not affect your personality, such as- Sir I am very crazy for SSC exams, so from last year, I was preparing for that. Due to this reason I am in front of you.

9.)What if you do not selected this time?
Ans-Don’t be demoralize or depressed that the interviewer indirectly want to say that u are rejected.Be confident and answer that work in this field is ma passion.Just show thst how much you intrusted in this job

10.) What is your view about arrange marriage & love marriage, which is best?
Ans-It is discussion topic, so interviewers want to know about your views on general social topics. Through this question, they want to check your social views. Do not hyper at the time of answering in this question, if they try to confuse & cross question.

11.)Did you do any special preparation for SSB?
Ans-You can simply mention your books on current affairs, daily newspaper reading ability, surfing net for the source of your preparation, etc.


12.) What is the current topic in the news?
Ans-It is only for checking that how to update yourself to the nation and world. So you should keep touch current affairs.

13.) Which course you will opt after 10+2 if you could not become officer and why?
Ans-An interviewer would also like to identify whether you will keep on your quest for becoming an officer or not. So reply very cautiously this question. After 10+2 there are numerous options available for further studies. So decide it prior to SSB interview about your future planning. Never say that you will go for the course that your father decides for you. It will leave dreadful impression on the interviewer.

14.)Where the Headquarters of Union Public Service Commission established?
Ans-Dholpur House, Shahjahan Road, New Delhi

ABOUT Sarkari Naukri

govtexamupdate is the Most Trusted Latest Government Jobs and Sarkari Naukri portal for job seekers. Sarkari Result Provides updates instantly every Moment regularly of All latest jobs Results, Answer keys, Admit Cards, Top online form for various government Sarkari exam, Exam Syllabus/ Pattern, Admission form, certificate verification, Up ration card, Adhar card status, update, and download are available for the job seekers. Visit govtexamupdate website for the updates related to job information. Through the website govtexamupdate.com you can get all the latest information of state or central level Government Job in India. Sarkari Results provides PSU jobs information as well. Government Giving Enough opportunities to make a good and bright future in India. Govtexamupdate.com helps you to get all jobs in government sector.
All Universities Admissions, Results are provided on time to time at Govtexamupdate.com. Board Result of all state of India is available on this website. Govtexamupdate.com providing all the guidance about fill up the online form, Application fee and form submission. All process from start to end is available for the job seekers. Once the candidates applied for the new job through the govtexamupdate.com. Now he just needs to be updated with the Sarkari Naukri to get the new information of Announcement about Exam date, Admit card, Call Letter. Answer key and finally the Result and Interview.