SSC CHSL Previous Year Papers: SSC CHSL 2019 notification was released on 11 July 2019. Candidates preparing for SSC CHSL 2019 Tier 1 exam must start their preparation by practising question papers. We are providing you with SSC CHSL question papers 2018/2017/2016 along with their answers. These previous year question papers are really helpful to crack the SSC CHSL exam.



You can download SSC CHSL previous year question papers PDFs in Hindi as well in the English language. SSC CHSL paper contains 100 questions (25 each from English, Reasoning, Quantitative Aptitude, and General Awareness).

Recently we have updated some of the question papers shift-wise. We will update more SSC CHSL 2018 previous year question paper shift-wise in the coming days.

Morning-Shift (General Awareness)

Q1. Which one of the following is NOT a tributary of river Kaveri?

Options:

1. Bhavani
2. Amravati
3. Kabini
4. Vaigai

Correct answer: Vaigai

Q2. Rovers Cup is associated with which of the following sports?

Options:

1. Lawn Tennis
2. Football
3. Snooker
4. Swimming

Correct answer: Football

Q3. The Samkhaya School of Philosophy was founded by ________.

Options:

1. Gautama
2. Kumarila Bhatta
3. Patanjali
4. Kapila

Correct answer: Kapila

Q4. Justice Rajinder Sachar Committee was set up to study ________.

Options:

1. the impact of globalisation on India
2. the environmental issues of the western ghats in India
3. the socio-economic status of Muslim community in India
4. the standards maintained by government hospitals in India

Correct answer: the socio-economic status of Muslim community in India

Q5. The headquarter of Federation Internationale de Football Association (FIFA) is located in _______.

Options:

1. Zurich
2. Paris
3. Madrid
4. Amsterdam

Correct answer: Zurich

Q6. The headquarters of computer technology giant, Intel is in ____________.

Options:

1. Frankfurt
2. Tokyo
3. London
4. California

Correct answer: Tokyo

Q7. Which one of the following lakes and their locations is INCORRECTLY matched?

Options:

1. Lonar-Maharashtra
2. Chilika-Andhra Pradesh
3. Loktak-Manipur
4. Roopkund-Uttarakhand

Correct answer: Lonar-Maharashtra

Q8. Who was sworn in as the new chief minister of Andhra Pradesh on 30th May 2019?

Options:

1. YS Jagan Mohan Reddy
2. Chandrababu Naidu
3. Raghuveera Reddy
4. Pawan Kalyan

Correct answer: YS Jagan Mohan Reddy

Q9. Pullela Gopichand is the chief national coach of the Indian ________ team as of June 2019.

Options:

1. Badminton
2. Archery
3. Basketball
4. Table tennis

Correct answer: Badminton

Q10. In May 2019, the kilogram was redefined for the first time in 130 years. It will now be redefined by a fundamental property of nature known as:

Options:

1. Magnetic Constant
2. Electric Constant
3. Planck's Constant
4. Gravitational Constant

Correct answer: Planck's Constant

Q11. Which of the following is a western flowing river?

Options:

1. Gomti
2. Krishna
3. Mahanadi
4. Sabarmati

Correct answer: Sabarmati

Q12. In the context of the banking system in India, what does IFSC stand for?

Options:

1. Indian Functional System Calculation
2. Indian Financial System Code
3. Indian Financial Structural Code
4. Indian Financial Social Code

Correct answer: Indian Financial System Code

Q13. Which of the following is an example of terrestrial habitat?

Options:

1. Grassland
2. Swamp
3. Lagoon
4. Pond

Correct answer: Grassland

Q14. Which of the following texts gives a detailed account of the kings of Kashmir?

Options:

1. Katha Sarit Sagar
2. Rajatarangini
3. Dipavamsa
4. Vinaya Pitaka

Correct answer: Rajatarangini

Q15. Which country has become the second country in the world to declare a climate and biodiversity emergency?

Options:

1. Canada
2. Norway
3. Ireland
4. Bhutan

Correct answer: Ireland

Q16. In the cabinet of the 17th Lok Sabha, who has been appointed as the Finance Minister?

Options:

1. Nirmala Sitharaman
2. Rajnath Singh
3. Amit Shah
4. Smriti Irani

Correct answer: Nirmala Sitharaman

Q17. Which of the following dances is in UNESCO's Intangible Heritage List?

Options:

1. Jhoomar
2. Chhau
3. Dalkhai
4. Fugdi

Correct answer: Chhau

Q18. In the context of the Internet, what is the full form of MAN?

Options:

1. Massive Area Network
2. Makeshift Area Network
3. Master Area Network
4. Metropolitan Area Network

Correct answer: Metropolitan Area Network

Q19. Who among the following was re-elected as the Prime Minister of Israel April 2019?

Options:

1. Benjamin Netanyahu
2. Imad Khamis
3. Ranil Wickremesinghe
4. Sheikh Hasina

Correct answer: Benjamin Netanyahu

Q20. Who was the founder of Bahujan Samaj Party?

Options:

1. Lakshman Singh
2. Kanshi Ram
3. Devi Lal
4. Munshi Ram

Correct answer: Kanshi Ram

Q21. Hypokalaemia is caused by the deficiency of ________.

Options:

1. Calcium
2. Iodine
3. Potassium
4. Iron

Correct answer: Potassium

Q22. Which of the following classical dances and their places of origin is INCORRECTLY matched?

Options:

1. Sattriya-Assam
2. Bharatanatym-Tamilnadu
3. Mohiniattam-Kerala
4. Kuchipudi-Odisha

Correct answer: Kuchipudi-Odisha

Q23. According to which Article of the Constitution of India shall the council of ministers be collectively responsible to the Lok Sabha?

Options:

1. Article 35
2. Article 302
3. Article 75
4. Article 29

Correct answer: Article 75

Q24. Who among the following was included in Facebook 'Hall of Fame 2019' for detetcing a Whatapp Bug that violated privacy of a user?

Options:

1. Jeje Lalpekula
2. Baichung Bhutia
3. Sonam Wangchuk
4. Zonel Sougaijam

Correct answer: Zonel Sougaijam

Q25. The Salal Project is constructed on the river:

Options:

1. Manjra
2. Chenab
3. Bhima
4. Krishna

Correct answer: Chenab



Translate

My Sarkari Naukri. Powered by Blogger.